NIEUWS! Versleutelde websites hoger in Google

{gallery}intro versleutelde websites hoger in Google{/gallery}

Zoekmachine Google heeft aangekondigd dat een versleutelde HTTPS beveiliging een hogere ranking gaat krijgen in Google. Opvallend is dat Google normaal nooit zo openlijk een nieuw ranking signaal aankondigt. Deze wijziging in het algoritme is direct van toepassing maar zal nu nog niet zwaar meetellen. Google sluit niet uit dat HTTPS in de toekomst wel zwaarder gaat wegen in de ranking.

Het toevoegen van unieke content aan de website is bijvoorbeeld iets wat voor Google veel zwaarder weegt. Google voert sinds een aantal maanden tests uit waarbij de zoekresultaatalgoritmen rekening houden of websites HTTPS gebruiken. Hier zien ze positieve resultaten waardoor ze zijn begonnen om HTTPS mee te laten wegen in de ranking. Google wil hiermee websitebeheerders stimuleren om de webpagina’s veiliger te gaan maken.

Wat doet HTTPS?

HyperText Transfer Protocol Secure, beter bekend als HTTPS, is net als HTTP (HyperText Transfer Protocol) een protocol voor het afhandelen van aanvragen tussen een cliënt (browser) en server (webserver).

Bij het gebruiken van een HTTPS verbinding wordt alle data versleuteld. Hierdoor is het voor kwaadwillende partijen vrijwel onmogelijk om te achterhalen welke gegevens worden verstuurd. Een webshop zal bijvoorbeeld altijd een HTTPS verbinding hebben om alle betalingen te versleutelen en de transacties veilig te laten verlopen.

HTTPS toepassen op de website

Voor het instellen van HTTPS is een SSL certificaat nodig die geïnstalleerd moet worden op de server waar de website draait. Deze SSL certificaten zijn niet te kopiëren of na te maken omdat er per domein een bijhorend SSL certificaat wordt uitgegeven. SSL is het meest gebruikte veiligheidsprotocool op het internet.

Risico’s bij de migratie

Er kunnen risico’s zitten aan het versleutelen van de verbinding. Doordat HTTPS de verbinding iets vertraagt kunnen er bijvoorbeeld problemen ontstaan met (SEO) tools. Ook verlopen SSL certificaten en HTTPS foutmeldingen (plaatjes, CSS en JS files) kunnen voor problemen zorgen.

Google geeft daarnaast nog een aantal tips voor het migreren.

Online marketing bureau Bengelmedia komt in een volgend artikel terug op de risico’s en zal nog een aantal tips geven.

 

Mis niks

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Dan sturen we je 4x per jaar ons nieuwste werk en gaafste cases.

Mis niks

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Dan sturen we je 4x per jaar ons nieuwste werk en gaafste cases