Een heldere strategie voor een complex thema
BBO, de vereniging van basisschoolbesturen in Amsterdam, benaderde ons met een duidelijke wens: het afbouwen en uiteindelijk stoppen met het inhuren van extern personeel. Geen zzp’ers of uitzendbureaus meer, maar één sterk team van leerkrachten in loondienst. Een boodschap met impact,intern én extern. Want hoe breng je zo’n transitie over aan diverse stakeholders met verschillende belangen?

Bengelmedia jouw strategie laten bepalen?
Neem contact op met Gradus Groothengel
Bel 020 79 88 723 of mail gradus@bengelmedia.nl
Strategie Bengelmedia
In het Amsterdamse basisonderwijs speelt al jaren een structureel probleem: het lerarentekort. Om het onderwijs draaiende te houden, zijn steeds meer externe krachten ingezet. Dat zorgt voor hoge kosten, kwaliteitsverschillen en een tweedeling in teams. Het BBO, de koepel van basisschoolbesturen in Amsterdam, wil dat anders doen. Hun doel: alle onderwijskrachten weer in vaste dienst, zonder tussenkomst van uitzendbureaus. Een grote, gezamenlijke stap, die alleen kan slagen met een sterke communicatiestrategie.
Voor deze vraag ontwikkelden we een strategie en concept die alle betrokken partijen aanspreekt. Gezien de vele belangen en verschillende stakeholders is het belangrijk om polarisatie te voorkomen. Daarom kozen we voor een positieve boodschap met ‘kwaliteit’ en ‘team’ als kernwoorden. Door te communiceren vanuit het collectief, het team van het Amsterdamse basisonderwijs, creëren we een beweging in plaats van verdeeldheid. Vanuit die gedachte ontwikkelden we het campagneconcept.
We organiseerden een foto- en videoshoot om ‘Team Amsterdam’ zichtbaar te maken in krachtige beelden. Daarmee brachten we het concept tot leven in social posts, posters, banners en een nieuwe website.
De lancering van de campagne was hét moment van impact. Omdat het onderwerp gevoelig ligt, kozen we voor een zorgvuldig opgebouwde, strategische uitrol in samenwerking met ons pr-bureau Pressure. De campagne startte met het uitsturen van een persbericht en dat hebben we aangevuld met advertenties in Het Parool, gerichte LinkedIn-advertenties en posts op social media door alle betrokkenen. Zo hebben we ingezet op zichtbaarheid én dialoog. Schooldirecteuren en bestuurders kregen handvatten om vragen en reacties goed te kunnen opvangen. Zo werd de campagne zorgvuldig gelanceerd.
Resultaat
Het resultaat is een campagne die vanuit verbinding en vertrouwen het onderwijs in Amsterdam klaarstoomt voor een duurzame verandering. Een duidelijke boodschap, gedragen door alle besturen en zichtbaar in de stad én online.
Bekijk de campagne website hier: teamamsterdam.nl